Hayır demek neden önemli?

13Oca

Hayır demek neden önemli?

Hayır demek neden önemli?

 

Kişisel gelişim eğitimlerinin en önemli konularından biridir “nasıl hayır derim”..insanlar “hayır”demenin yöntemlerini öğrenebilmek için çeşitli kitaplar okur, yüksek maliyetli eğitimlere katılır. Hep en çok konuşulan konu olmuştur samimi dost sohbetlerinde: “Bir türlü “hayır” diyemiyorum. Bu yüzden her şey benim başıma kalıyor”

 

Peki neden önemli “hayır” demek? Hayatımıza neler kazandırır?

 

En başta “evet” demeye alışırsak, düşünmeden, tartmadan, ölçmeden biçmeden “evet” der gideriz. Bu beynin önemli bir döngüsü aslında..Satış eğitimlerinde ikna anlatılırken müşteriye bir kaç kez peş peşe cevabı “evet” olan sorular sorduktan sonra ikna etmek istediğiniz konuya yönelik bir soruyu sorduğunuzda muhtemel alacağınız cevabın “evet” olacağından bahsedilir. Evet…Eski politikacıların (aslında yeni politikacıların da) çok sık kullandıkları bir yöntem. Kalabalıklara seslendiklerinde önce sorunlarımızla ilgili cevabı “evet” olan sorular sorup, sonra “bu seçimlerde beni seçeceksiniz değil mi?” sorusunu yönelttiğinde kalabalığın cevabı “evet” oluyor.

 

Bu beynin döngüsüymüş dedim ya. Almış olduğum bir eğitimde beynimizin bu tip döngüleri sevdiğini ve eğer kontrolü bilinçli olarak ele almaz isek döngü bize ne getirirse o sonuca mahkum olacağımızı anlatmışlardı. Tıpkı kilo vermek için her gün düzenli egzersiz ya da yürüyüş yapmamız gerektiğini bilmemize rağmen bir türlü yürüyüşe çıkamamamız gibi. Beyin döngüyü değiştirmek istemiyor. Beyin değişikliği sevmiyor galiba.

 

Ya da mesela sigaranın zararlı olduğunu bilmenize rağmen bir türlü sigarayı bırakamamanız gibi..Yani beynin yarattığı döngü mantığı yenebiliyor. Eğer iradeyi ele almaz isek. Ama ne tuhaftır ki yıllardır yoğun bir biçimde sigara içen kişiler ciddi sağlık tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarında tak diye yılların alışkanlığını bırakıveriyor. Yani eğer iradeyi ele almaz isek duvara çarpmaya mahkum oluyoruz. Ama duvara çarptıktan sonra da maalesef her zaman tamiri kolay olmuyor.

 

Sürekli “evet” demeye alıştırdıysanız kendinizi hayattaki yükleriniz artar..Hiç kimseyi kıramazsanız, alışkanlıklara teslim olduysanız, hep evet hep evet diyorsanız bir zaman gelirki üstünüze aldığınız yüklerin altında ezilmişsiniz.Ve o anda bir patlama yaşayabilirsiniz. “Yeter be” diyebilirsiniz. Ama ne yazık ki onca yıl yükle geçmiştir. Bu sizi yıpratmıştır. Belki de ilişkilerinizi de yıpratmıştır. Hatta çok iyi olan ilişkilerinizi bile kaybetmişsinizdir.  Hatta belki de bir çok sevdiğinize zarar bile vermiş olabilirsiniz sırf “hayır” diyemediğinizden.

 

“Hayır” demek için illa pahalı eğitimlere gitmek zorunda değiliz. Sadece “iradeyi” elimize almamız gerekiyor. Okuduğum bir kitapta değişim için önce farkındalığın oluşması gerektiğini yazıyordu. O halde önce otomatik olarak düşünmeden sorgulamadan “evet” dediğimiz anları fark edip, bir kenara not almakla başlayabiliriz bu “irade” kullanma işine. Bir not alın bakalım ne değişecek hayatınızda. Bir de bunun yanına bilinçli olarak, “öz iradenizi” kullanarak “hayır” dediğiniz anların farkındalığını arttırın. “Hayır” demeniz size ne kazandırdı not alın bir kenara. Hoşunuza gittiyse ödüllendirin kendinizi.

 

Unutmayın sürekli otomatik olarak “evet” demek, çok yükler yükler insanın sırtına. Sonra ağırlığından kalkamazsınız..Hem “hayır” kelimesi aslında bizim dilimizde 2 tane anlam taşır. Bunlardan bir tanesi de muhteşem bir iyiliği, pozitifliği ifade eder. Bu bir tesadüf olmasa gerek.

 

Bol “iradeli” ve “hayırlı” günler dilerim..

Sevgi KurtEğitmen / Danışman
Bloğumuza abone olmak için:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir