Çocuklarla El Ele Ebeveynlik

31Ara

Çocuklarla El Ele Ebeveynlik

Çocuklarla El Ele Ebeveynlik

Pam LEO

Merhaba,

 

Ebeveyn  olarak çocuklara nasıl davranmak gerektiğini basit olarak anlatan bir kitaptan söz etmek istiyorum.  Benim için de en zor deneyimimin annelik olduğunu itiraf etmeliyim. Hayır bunun okulu da yok ki  “nasıl doğru anne olunur?” gidip öğrenesin.  Artık annenden, çevreden ne gördüysen…

 

Kendime kardeşlerime bakıyorum da  annem bir şeyleri doğru yapmış belli ki, üçümüzde de öz güven problemi, kendini ifade edememe, kaygı ve endişe bozukluğu vs gibi sorunlarımız olmadı, belki oldu da farkına varmadık . Netice de kendi ayaklarımızın üzerinde durduk, sorumluluk sahibi, yardımsever insanlar olduk.

 

Sonra işin içine girince yani anne olmaya başlayınca bebeğin aslında sadece “ana ihtiyaçları haricinde” sevgiye ihtiyacı olduğunu derinden hissettim. Sevgiyle çocuğu sulamak gerekiyor, ne kadar çok sevgi o kadar sağlıklı bir ruh. Sadece anne sevgisi değil elbette anne sevgisi temel taşı, bunun yanı sıra baba, anneanne, babaanne, dede ne kadar kalabalık o kadar çok sevgi ve paylaşım olursa çok iyi. Evet biz çok şanslıydık, sevgi dolu kalabalık bir ailede büyümenin güvenini hep hissettik. Anlıyorum ki çocuklara hayatta asıl verilmesi gereken sevgi dolu bir ortam.  Aslında çocuklarımıza en büyük miras… Sevgi dendiğinde hangi duygular çıkıyor, merhamet, hoş görü, insanlara saygı, hayvanlara saygı, doğaya saygı,  etrafını ve kendini mutlu etme, sevinç, yardım severlik. Dolayısıyla iyi olan duyguları besliyoruz.

 

Tamam da çocuğuma nasıl davranmalıyım? Neticede sınırları da koymak lazım, Nasıl bir denge olmalı? Tam bu noktada araştırmalarım neticesinde kendi fikir ve düşüncelerime uygun  “Çocuklarla El Ele Ebeveynlik” kitabını buldum. Bir solukta okudum, bana yol gösterici olan bu kitaptan seçtiğim bir bölümü sizlerle de paylaşmak istiyorum. Bir fikir sahibi olmanız adına;

 

“Çocuklarımıza sevgi dolu davranırsak, sevilmeye layık olduklarına inanırlar. Onlara kötü davranırsak, kötü olduklarına inanırlar. Çocuklara değer ve önem verilmeden davranılırsa, çocuklar kendilerinde bir yanlışlıkla olduğuna inanır. Onlar “sorun benim” diye bakarlar olaya, onlara yönelen davranışlarda bir hata aramazlar. Çocuklara nasıl davrandığımız onların sağlıklı özgüven ve özsaygı oluşumlarını doğrudan etkiler.

 

Çocuklarımıza bırakabilecek iki kalıcı armağan vardır: Biri kökler; diğeri ise kanatlardır.” Hodding Carter

 

Köklerle ilgili armağan sağlıklı öz değerdir. Sağlıklı öz değer kişinin ihtiyaçlarının önemli olduğu, sevgi ve saygı dolu yetiştirilmeye değer görüldüğü temel inancıdır. Çocuklarımıza yeterince zaman geçirerek, onların sevilmeye layık oldukları mesajını vererek, onlara kökler verebiliriz. Çocuklara sevgiyle davranırsak, onlar da kendilerini ve başkalarını sevmesini öğrenirler.

 

Kanatlar ise sağlıklı özgüven armağanıdır. Sağlıklı özgüven, kişinin beceri ve kabiliyetlerine başkaları tarafından değer verildiği temel inancının etrafında örülür. Çocuklara kanat vermekle, onlara yapabilecekleri şeyleri yapmalarına izin ve fırsatları vererek onların kendilerini değerli ve becerikli görmelerini sağlarız. Biz çocuklarımıza değer verirsek onlar da kendilerine ve başkalarına değer vermeyi öğrenir.”

 

“Çocuğumuza nasıl davranırsak, çocuk da dünyaya öyle davranır”

 

Sevgi dolu bir dünya için yapmamız gereken öncelikle çocuklarımıza sevgi ve değer vermektir. “Çocuklarla el ele ebeveynlik” okunası bir kitaptır.

 

Evet sıra “Kişiliğiniz Tanıyın” kitabın da. Yine temel kitaplarımdan biri, kendini bil ki başkalarını tanı! Önümüzdeki yazımda iletişimin temeli bir kitaptan bahsediyor olacağım.

 

Sevgiyle Kalın.

 

Gamze Ergün

Gamze ErgünEğitmen/Danışman
Bloğumuza abone olmak için:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir